Leren leren met Reflecto – Pierre Paul Gagné

Leren leren met Reflecto – Pierre Paul Gagné

Leren leren met Reflecto - Pierre Paul Gagné

Bekijk/bestel het boek Leren leren met Reflecto – Pierre Paul Gagné

U kunt de boeken ophalen bij Bruna (geen verzendkosten) of thuis laten bezorgen.

Omschrijving `Denk toch even na!’ of `Goed nadenken’ zijn uitdrukkingen waarmee we leerlingen proberen te helpen bij het oplossen van een probleem of het efficiënt uitvoeren van een taak. Maar weet een leerling hierdoor wat hij concreet moet gaan doen? In welke mate helpen deze suggesties een leerling vooruit in zijn probleemoplossingsproces? In dit boek vindt de leerkracht het antwoord.

Recensie

In dit boek bespreken de Canadese psycholoog Pierre Paul Gagné en pedagoog Louis-Philippe Longpré het zogenaamde ‘Reflecto-model’, dat leerlingen beter wil laten leren en denken. Het boek werd vertaald door drie Vlaamse specialisten. In eerste instantie is Reflecto een hulpmiddel om leerlingen vertrouwd te maken met het klassieke vierstappenmodel om problemen op te lossen: probleemherkenning en -omschrijving, planning, uitvoering en evaluatie. Daarnaast geeft het ook een beeld van de (meta)cognitieve vaardigheden die er in de verschillende fasen nodig zijn. In het boek worden deze beschreven aan de hand van ‘denkmannetjes’, die staan voor een specifieke vaardigheid en functie bij de informatieverwerking (zo zijn er onder meer de detective, de bibliothecaris en de architect). Begeleiders krijgen tal van tips om het model toe te passen. Daarnaast worden er ook activiteiten besproken en wordt er voor elk denkmannetje een bedreiging geschetst. Achteraan volgen werkbladen (onder meer invuloefeningen). Een handig werkboek voor leerkrachten, verlucht met schema’s, tabellen en zwart-wittekeningen. REDACTIE VLABIN-VBC (NBD|BIBLION RECENSIE)

Over de auteurs:

PIERRE PAUL GAGNE, een Canadees psycholoog, ontwikkelde pedagogisch-didactische materialen om het denken en het leren leren bij kinderen en jongeren positief te beïnvloeden.

LOUIS-PHILIPPE LONGPRE verzorgt opleidingen, ontwikkelt nieuwe pedagogische materialen en doet onderzoek op het domein van de cognitieve wetenschappen.

JAN VANTHOMME is logopedist en ruim 25 jaar werkzaam in een multidisciplinaire setting waar kinderen en jongeren met leer- en werkhoudingsproblemen worden begeleid.

JOHAN WARNEZ is psycholoog, voorzitter van vzw CeBCO en agogisch directeur van een voorziening voor mensen met verstandelijke beperkingen of met een nietaangeboren hersenletsel.

JANNES BAERT is werkzaam als klinisch psycholoog en kwaliteitsdirecteur in het Centrum voor Ambulante Revalidatie Ter Kouter in Deinze. Hij is tevens praktijkassistent voor het vak leerstoornissen aan de Universiteit Gent. Hij geeft freelance workshops rond denkstimulering, leerstoornissen en materiaalgebruik en is ontwerper van educatieve materialen.

Affices:

Productinformatie

Auteur Pierre Paul Gagné
Co-auteur Louis Philippe Longpré
Uitgever Acco, Uitgeverij
ISBN 9789033476617
Bindwijze Paperback
Productsoort boek
Categorie Orthopedagogiek
Leeftijd Volwassenen
Verschijningsdatum oktober 2009
Aantal pagina’s 144
Formaat 245 x 171 x 9 mm.
Taal Nederlands
Annotatie Rugtitel: Leren leren met Reflecto Vert. van: Appendre… avec Réflecto. – Montréal : Les Ed́itions de la Chenelière, 2004.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s