Op een blauwe dag geboren – Daniel Tammet

Op een blauwe dag geboren – Daniel Tammet

Een geschiedenis

Op een blauwe dag geboren - Daniel Tammet

Bekijk/bestel het boek Op een blauwe dag geboren – Daniel Tammet

U kunt de boeken ophalen bij Bruna of thuis laten bezorgen. Geen verzendkosten!

Samenvatting

‘Ik ben geboren op 31 januari 1979, een woensdag. Ik weet dat het een woensdag was omdat de datum me blauw bijstaat, en woensdagen zijn altijd blauw, net als het cijfer negen of het geluid van harde, ruziënde stemmen.’

Daniel Tammet heeft een vorm van autisme, het Asperger-syndroom. Hij is ook een savant, net als Kim Peek, op wie de film Rainman is gebaseerd. Het grote verschil met andere savants is dat Daniel kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende berekeningen en geheugenprestaties. Hij wordt daarom ook wel Brainman genoemd.

Woorden en getallen zijn Daniels vrienden en hij ziet ze als vormen, kleuren en structuren in zijn hoofd. Hij legt uit hoe hij razendsnel rekent, priemgetallen herkent, kalenderdagen benoemt en talen leert: voordat hij geïnterviewd werd voor de ijslandse tv, leerde hij in een week IJslands.

‘Fascinerende autobiografie … een boeiend en ontroerend verslag over de geleidelijke ontdekking anders te zijn dan alle anderen.’ – de Volkskrant

‘Wat dit boek zo fascinerend maakt, is het persoonlijke aangrijpende verslag over wat een kind met deze gaven mist, hoe problematisch zijn ontwikkeling is en hoe hij erin slaagt stap voor stap over zijn sociale tekortkomingen heen te komen om uiteindelijk tot een volkomen zelfstandige volwassen man uit te groeien.’ – Prof. dr. Dick Swaab, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen

Daniel Tammet is schrijver, taalkundige en docent.

Recensie

De auteur lijdt aan een vorm van autisme (het Aspergersyndroom) en is een savant. Het verschil met bijvoorbeeld de hoofdrolspeler uit de film ‘Rainman’ is, dat hij kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende geheugenprestaties. Woorden, namen en getallen ziet hij als kleuren en vormen in zijn hoofd. Hij rekent snel, kent priemgetallen uit zijn hoofd en leert razendsnel diverse talen. Uit zijn biografie blijkt echter ook de bij dit syndroom horende stereotypie: tics en obsessies, de afkeer van verandering en het gebrek aan invoelingsvermogen. Omdat hij controle heeft over zijn autisme, kan hij er (wat) afstand van nemen en dat maakt dit boek boeiend om als lezer een idee te krijgen wat er omgaat in dit type autisten. Voorzien van enkele figuren in zwart-wit. Kleine druk.  Redactie (NBD|Biblion recensie)

Productinformatie

Auteur Daniel Tammet

Uitgever Nieuwezijds b.v.

ISBN 9789057122934

ISBN10 9057122936

Bindwijze Paperback

Productsoort boek

Categorie Psychologie

Leeftijd Volwassenen

Verschijningsdatum maart 2009

Aantal pagina’s 222

Formaat 201 x 126 x 22 mm.

Taal Nederlands

Annotatie Rugtitel: Op een blauwe dag geboren Vert. van: Born on a blue day. – London : Hodder & Stoughton, 2006. – 1e opl. Nederlandse uitg.: 2007.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s