Ellis en het verbreinen – Jelle Jolles

Ellis en het verbreinen – Jelle Jolles

Ellis en het verbreinen - Jelle Jolles

Bekijk/bestel het boek  Ellis en het verbreinen – Jelle Jolles

U kunt de boeken ophalen bij Bruna of thuis laten bezorgen. Geen verzendkosten!

Samenvatting 

Dit boek gaat uit van talent. Iedereen heeft het maar het komt er niet altijd uit. Hoe kunnen nieuwe inzichten over het functioneren van de hersenen ertoe bijdragen dat kind en tiener zich optimaal ontwikkelen? Waarom is een kind soms niet vooruit te branden? Waarom presteren jongens en meisjes op school zo anders? Kunnen tieners hun vrijheid eigenlijk wel aan en zijn ze in staat om verantwoorde keuzen te maken? De auteur gaat in op nieuwe inzichten uit het onderzoek naar de hersenen en de biologische basis van ons gedrag. Zijn stelling is dat er grote individuele verschillen zijn in de rijping van het brein, die bij veel adolescenten doorloopt tot na het twintigste jaar. De omgeving – ouders, leraren, de buurt en cultuur – zijn mede bepalend voor die rijping. Vandaar dat steun, sturing en inspiratie van groot belang zijn voor de ontplooiing en talentontwikkeling van onze kinderen: voor het verbreinen.

Recensie

Hoogleraar Jelle Jolles is directeur van het onderzoeksinstituut LEARN en het centrum Brein & Leren Amsterdam. Dit boek is een herziene versie van het boek dat oorspronkelijk verscheen naar aanleiding van zijn oratie in september 2010. De ondertitel ‘over hersenen, gedrag & educatie’ zegt precies waar het boek over gaat: onderzoek naar het functioneren van de hersenen, de biologische achtergronden van menselijk gedrag en de implicaties daarvan voor onderwijs en opvoeding. Het betreft hier geen boek met een bepaalde opbouw, maar een verzameling van artikelen uit dagbladen en tijdschriften, en verslagen waarin Jolles geïnterviewd of aangehaald wordt. In het hoofdstuk ‘Tot slot’ geeft de schrijver aan welke bruggen er nog geslagen moeten worden tussen richtingen in de wetenschap en de praktijk. Het boek lijkt vooral geschikt voor diegenen die de discussie in kranten en tijdschriften volgen en nu de artikelen bij elkaar willen hebben. Verzorgde uitgave met mooie kleurenfoto’s die over het algemeen niet informatief zijn. In het hoofdstuk ‘Intermezzo: wat feiten over de hersenen’, zouden afbeeldingen van de hersenen heel verhelderend kunnen zijn. Met samenvattingen in tekstkaders en een verwijzing naar literatuur.
Drs. H.F. Peeters (NBD|Biblion recensie)

Auteur J. Jolles

Uitgever Neuropsych Publishers

ISBN 9789075579536

Bindwijze Paperback

Productsoort boek

Categorie Mens en maatschappij algemeen

Leeftijd Volwassenen

Verschijningsdatum maart 2011

Aantal pagina’s 184

Formaat 231 x 230 x 22 mm.

Taal Nederlands

Annotatie Rugtitel: Ellis en het verbreinen 1e dr.: 2010. – Met lit. opg.

Advertenties