Professioneel communiceren met ouders – Tonnis Bolks

Professioneel communiceren met ouders – Tonnis Bolks

Professioneel communiceren met ouders - Tonnis Bolks

Bekijk/bestel het boek Professioneel communiceren met ouders – Tonnis Bolks

U kunt de boeken ophalen bij Bruna of thuis laten bezorgen. Geen verzendkosten!

Omschrijving
Als (aanstaand) leerkracht in het primair onderwijs moet je van alles weten en kunnen. Het samenwerken met ouders wordt daarin een steeds belangrijker onderdeel. Betrokkenheid van de ouders bij de school komt de ontwikkeling van de kinderen ten goede. Door ouders als partners te beschouwen, kunnen leerkrachten op een positieve manier die betrokkenheid vergroten. Professioneel communiceren met ouders is daarom een eerste vereiste, en dat staat in dit boek centraal. In de eerste hoofdstukken wordt de theorie neergezet. Daarbij worden de onderwerpen ‘school en ouders’ behandeld. Uitgebreid wordt ingegaan op de ouderschapstheorie en de vraag daarbij is: wat is typisch voor ouders en hoe kunnen we leerkrachten daar rekening mee houden? Communiceren met ouders vraagt van de leerkracht een houding waarin afstemming en vertrouwen een grote rol spelen. Deze twee houdingsaspecten komen in het tweede deel naar voren. In de laatste hoofdstukken komen de vaardigheden aan bod. Hoe voer je een gesprek met ouders? Welke interventies kun je daarbij toepassen en wat doe je als het communiceren lastig wordt? Door middel van 22 talige en creatieve (reflectie)opdrachten wordt betekenis gegeven aan de ervaringen, de gevoelens, de gedachten en de motieven die een rol spelen binnen de communicatie met ouders. Daarbij komen persoonlijke kwaliteiten en leerpunten naar voren.

Recensie
Actuele uitgave over communiceren met ouders in de beroepspraktijk van leerkrachten, groepsleiding, kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Het boek combineert theorie met praktijk en conceptvorming met zelfonderzoek. Alle thema’s van deze tijd komen op praktische en profijtelijke wijze voorbij: ouders zijn eindverantwoordelijk voor hun kroost, maar hebben dagelijks meer en meer te maken met professionals die beroepshalve met hún kinderen werken. In dat proces van samen verantwoordelijk zijn en partnerschap zijn afstemming, overleg, visie en koers nodig. Alle facetten van moderne communicatie komen in die samenwerking voorbij. Het accent ligt op het ontwikkelen van benodigde inzichten en professionele competenties op het vlak van school en ouders, de inhoudelijke betekenis van ouderschap, gesprekken tussen ouders en professionals, vertrouwen hebben in elkaar, omgaan met moeilijke situaties, inzicht in het verloop van communicatieprocessen. De doelgerichte informatie wordt afgewisseld met tabellen, schema’s, vragenlijsten, verwerkingsopdrachten, conceptuele vormgevingen en kaders met praktijkvoorbeelden. Met literatuuroverzicht en register. Hoewel bedoeld voor pabo-studenten, ook geschikt voor een bredere doelgroep. De auteur is onderwijskundige en docent in het hbo.
Mart Seerden (NBD|Biblion recensie)
 

Productinformatie
Auteur Tonnis Bolks 
Uitgever Boom Lemma uitgevers
ISBN 9789059316638
Bindwijze Paperback
Productsoort boek
Categorie Didactiek 
Leeftijd Volwassenen
Verschijningsdatum mei 2011
Aantal pagina’s 192
Formaat 244 x 174 x 14 mm.
Taal Nederlands
Annotatie Rugtitel: Professioneel communiceren met ouders Met lit. opg., reg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s